Wat is houtrot?

Wat is houtrot
donderdag
9
augustus

Houtrot is een aantasting van het hout, veroorzaakt door schimmels. Houtrot komt meestal voor in houten kozijnen of ander geveltimmerwerk dat blootgesteld wordt aan verschillende invloeden van buitenaf.

Wat zijn de oorzaken van houtrot?
Hout komt in aanraking met veel verschillende invloeden. Denk hierbij aan weersinvloeden als temperatuurverschillen, regen en wind, maar ook mechanische schade (schade die u zelf aan het hout toebrengt) en vervuiling. Dit alles zorgt voor een aantasting van het verfsysteem, wat sneller leidt tot de activering van schimmels.

Het zijn uiteindelijk deze schimmels die het hout aantasten en dus houtrot veroorzaken. De schimmels worden actief door de volgende drie factoren:

  • een temperatuur tussen de 5 en 40ºC
  • zuurstof
  • een vochtgehalte van het hout dat hoger is dan 21%.

Welke schimmels herkennen we?
Er kunnen verschillende soorten houtrot ontstaan. De één schadelijker dan de andere. Hieronder leggen wij de meest voorkomende uit:

  • Blauwschimmel; hierbij zoekt de schimmel zich een weg naar buiten. Het is te herkennen aan gaatjes in het verfsysteem. Door de vele vertakkingen van de schimmels is het moeilijk te zien tot waar die zich in het hout bevinden. Daarom is het vervangen van een houtdeel vaak de enige oplossing.
  • Bruinrot; dit is een lokaal rot die alleen kan ontstaan bij zachte houtsoorten als grenen en vuren. De cellulose in het hout wordt afgebroken, waardoor het hout donkerder van kleur wordt. Ook ontstaan er scheuren. Doordat bruinrot lokaal is, is dit makkelijker te repareren.
  • Witrot; bij deze schimmel wordt de lignine (houtstof) in het hout aangetast. Het hout verliest hierdoor zijn stevigheid. Het is te herkennen door een vezelige structuur van het hout en de aanwezigheid van wit poederachtig materiaal tussen het hout. Ook deze soort is een lokaal rot en dus makkelijker te repareren.

Op welke plekken komt houtrot het meeste voor?
Schimmels in het hout worden het vaakst actief op plekken die worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Daarom heeft het geveltimmerwerk van gebouwen dus ook de meeste kans op aantasting. Houten kozijnen zijn hier een belangrijk voorbeeld van. Bij openstaande verbindingen of scheuren kan het vocht binnendringen en hierdoor kunnen schimmels het hout aantasten. Zorg er dus altijd voor dat het verfsysteem en kitwerk in orde is om goede bescherming te bieden aan de houten ondergrond.

Ook binnenshuis zijn er slechte invloeden waar het hout aan blootgesteld kan worden. In vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of kelder kunnen ook schimmels actief worden die het hout aantasten. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie.

Hoe kunt u houtrot herkennen?
Als het hout aangetast is, is dit niet altijd direct zichtbaar aan de buitenkant. Het is dus zeer belangrijk om het geveltimmerwerk regelmatig grondig na te kijken op aantastingen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn: aantasting van het verfsysteem, beginnende scheurvorming en de conditie van het hout (zachte ondergrond). 

Houtrot behandelen
Aangetast hout zal zo snel mogelijk behandeld moeten worden om verdere schade te voorkomen. Gebruik hiervoor onze duurzame houtreparatieproducten. Deze epoxy-systemen bestaan uit een primer (DRY FIX®) en de passende reparatiepasta (DRY FLEX®).

Onze epoxyproducten hebben een enorm hechtvermogen, zijn zeer sterk en door hun unieke samenstelling (geen vulstoffen) ook blijvend elastisch. De producten gaan, mits ze goed verwerkt zijn, jaren mee.

Bent u een professional in de schilders- en onderhoudsbranche en benieuwd naar onze producten? Bekijk ze op onze website.

Neem contact op

Marcel ter SteegeMonique Janssen