Hoe werkt een kozijnreparatie?
27
september
Vorige maand hadden wij het in onze blog over houtrot. Dit komt voornamelijk voor in houtconstructies in of aan de gevel van gebouwen, dus ook in kozijnen. Het is dan zaak om de kozijnen zo snel mogelijk te laten repareren. In deze blog wordt er verteld hoe een kozijnreparatie in zijn werk gaat, welke soorten kozijnreparaties er zijn en wat de voordelen zijn.
Kozijnreparatie in 7 stappen
Bij een kozijnreparatie is het belangrijk om de juiste producten en behandelmethode te gebruiken. Wij gaan altijd uit van het 7-stappenplan, waarin precies staat wanneer er wat ondernomen moet worden:
Stap 1: Verfsysteem verwijderen
Stap 2: Houtaantasting verwijderen
Stap 3: Hecht-/contactvlak (reparatievlak) fixeren
Stap 4: Hecht-/contactvlak (reparatievlak) aanbranden
Stap 5: Reparatie opbouwen en afmessen (modelleren)
Stap 6: Reparatie schuren
Stap 7: Verfsysteem opbouwen
De voordelen van kozijnreparatie
Duurzame kozijnreparatie heeft vele voordelen. Voor zowel het milieu als voor uw portemonnee.
Een kozijnreparatie ligt qua kosten een flink stuk lager dan een gehele kozijnvervanging, maar heeft uiteindelijk een beter effect: de kozijnen gaan weer jaren mee! Bij een nieuw houten kozijn ontstaat opnieuw de kans op aantasting, bij epoxy is de kans hierop nihil.
Daarnaast is een kozijnreparatie ook vele malen beter voor het milieu dan kozijnvervanging. Niet voor niets is Repair Care specialist in duurzaam onderhoud. Naast een breed assortiment aan hoogwaardige houtreparatieproducten, bieden wij ook gecertificeerde opleidingen aan in het behandelen van houtrot en -schade. Dit alles om de vervanging van hout te voorkomen.
Soorten kozijnreparaties
Er zijn verschillende soorten kozijnreparaties. De soort reparatie die u moet gebruiken, hangt af van de hoeveelheid houtrotschade die er al is ontstaan. Hieronder de soorten kozijnreparaties op een rijtje:
- Herstellen van aangetast hout met alleen epoxyproducten;
- Herstellen van aangetast hout door middel van een inlijmen van een nieuw stuk hout (lamineren);
- Herstellen van aangetast hout door middel van het volledig vervangen van een onderdeel van het kozijn (deelvervanging).
Herstellen van aangetast hout met alleen epoxyproducten
Herstellen van aangetast hout middels ons 7-stappenplan, waarin het aangetaste hout wordt verwijderd en opgevuld met een van onze DRY FLEX® producten. Deze reparatie is geschikt voor houtschades met een maximale grootte van ongeveer een vuist. Het schade-oppervlak is niet te groot, waardoor het nog economisch verantwoord is om het gehele oppervlak op te vullen met DRY FLEX® producten.
Lamineren
Lamineren is een kozijnreparatie waarbij een nieuw houtdeel in het huidige kozijn wordt ingelijmd met een naad van minimaal 5 mm. Deze reparatie is de beste manier voor relatief grote houtschades. Het wordt dan te duur om de gehele reparatie op te vullen met epoxyproducten. De epoxyproducten fungeren dan niet alleen als lijm maar vangen ook de spanningsverschillen op tussen de bestaande constructie en het nieuwe stuk hout.
Deelvervanging
Tenslotte is er nog een derde soort kozijnreparatie; deelvervanging. Hierbij wordt er een compleet houtdeel (dorpel of kozijnstijl) vervangen. Het houtdeel is dan al zover aangetast dat er geen andere reparatie meer mogelijk is.